Weteringhof

Culturele en stedelijke ontdekkingen

Waterdorpjes zoals Giethoorn

Breng eens een bezoek aan Giethoorn, ook wel ‘Hollands Venetië’ genoemd. De dorpsgracht is eigenlijk het hart van het centrum. Met aan weerskanten bruggetjes en rietgedekte boerderijtjes. De ingrediënten voor een levendige ansichtkaart. Vanuit Weteringhof is Giethoorn prima te bereiken met de fiets of boot. Maar ook met de auto prima te doen. Giethoorn leent zich voor een mooie fietstocht over de bruggetjes en een drankje op het terras aan de waterkant! Andere waterdorpen die hetzelfde karakter hebben als Giethoorn zijn Kalenberg, Belt-Schutsloot, Ossenzijl, Dwarsgracht en Wanneperveen.

Niet alleen qua natuur, maar ook cultureel

Op loop- of fiets afstand bevinden zich de Zuiderzeestadjes als Blokzijl en Vollenhove die een rijke historie hebben. Blokzijl heeft gezellige kern met de havenkolk, die omringt zijn met vele restaurantjes en terrassen. Doordat Blokzijl vroeger aan de Zuiderzee was gelegen is dit een voormalige vesting en heeft het een rijk handelsverleden. Dat is terug te zien aan de vele karakteristieke gevels van de statige koopmanshuizen. Het de zeker de moeite waard om Blokzijl met de fiets, auto of zelf lopend te bezoeken. Of plan een stadswandeling met gids via Museum het Gildenhuys.

Maar ook Vollenhove ‘de stad van de Paleizen’ was vroeger een belangrijk bestuurscentrum en profiteerde van de ligging aan de Zuiderzee. Je vindt er Stadpaleis OldRuitenborgh, Kasteel ruïne Toutenburgh, de tuinen van Marxveld en even buiten Vollenhove Landgoed De Oldenhof. De moeite waard om eens op de fiets te stappen en te bezoeken.

Hanzesteden

Hasselt, Kampen en Zwolle, de zogenoemde Hanzesteden liggen op zo’n half uur rijden vanaf Weteringhof. Deze steden hebben een rijke historie. Imposante bouwwerken, prachtige binnensteden en volop bedrijvigheid aan het water. Absoluut een aanrader om eens een dagje rond te dwalen. In Zwolle kun je ook prima een dagje winkelen, dit geldt eveneens voor Steenwijk of Meppel.

Scroll naar boven