Weteringhof

Natura 2000 – De Kooi van Pen

Midden in de natuur

Overijsel telt 24 natuurgebieden die zo bijzonder zijn dat ze zijn aangewezen als Natura 2000-gebied. De kwetsbare natuur in dit gebied wordt behouden en hersteld door het zogenoemd Natura 2000-programma. Het leefgebied van zeldzame dieren en planten wordt hierdoor verbeterd. Weteringhof ligt dus echt midden in de natuur gelegen vol met dieren en planten.

De eendenkooi

Ook de ‘Kooi van Pen’ is onderdeel van dit programma. De eendenkooi de Kooi van Pen werd in 1885 geregistreerd in het noorden van Wetering door Jan Harmens Pen. In de loop der jaren groeide de eendenkooi uit tot één van de grootste eendenkooien van West Europa.
De Kooi van Pen is nu in eigendom van Staatsbosbeheer, echter kwam de eendenkooi steeds meer in verval. Door een groep vrijwilligers onder leiding van medewerkers van Staatbosbeheer is er hard gewerkt aan de renovatie van het cultuurhistorisch monument.

Te bezoeken op open dagen

Nu de Kooi van Pen ook op het Natura-2000 programma staat zal dit gebied nog verder worden aangepakt om behouden te blijven.
De Kooi van Pen is niet publiekelijk geopend. Maar er worden wel vaak open dagen georganiseerd om al varend of wandelend dit unieke stukje midden in de natuur te ontdekken.

Scroll naar boven